Premiul Nobel pentru Pace de anul acesta a fost acordat Programului Alimentar Mondial al Organizației Națiunilor Unite (ONU).
Premiul a fost acordat agenției ONU pentru eforturile sale la nivel mondial în combaterea foametei, după cum informează BBC.
Potrivit Comitetului Nobel, Programul Alimentar Mondial a reprezentat o forță „în eforturile de prevenire a folosirii foametei ca armă de război”.
„Nevoia de solidaritate la nivel internațional și de cooperare multilaterală este mai evidentă ca niciodată”, a declarat președintele Comitetului Nobel, Berit Reiss-Andersen.
Potrivit BBC, recompensa financiară pentru câștigătorul Premiului Nobel pentru Pace este de zece milioane de coroane suedeze (aproximativ 958.000 de euro, n. red.).
Câștigătorul premiului a fost anunțat vineri la Institutul Nobel de la Oslo.
Un purtător de cuvânt al Programului Alimentar Mondial a declarat că organizația se simte „mândră” de această distincție.
Programul Alimentar Mondial estimează că oferă asistență pentru 97 de milioane de oameni din 88 de țări în fiecare an.
Premiul Nobel pentru Pace i-a fost acordat anul trecut premierului Etiopiei, Abiy Ahmed, pentru semnarea unui acord de pace cu Eritreea, acord care a dus la încheierea oficială a războiului dintre cele două țări din perioada 1998-2000.
Fostul președinte al Statelor Unite, Barack Obama, a câștigat premiul în 2009 pentru „eforturile sale deosebite în întărirea diplomației și cooperării între popoare”.
Alți laureați ai Nobelului pentru Pace sunt, printre alții, fostul președinte al Statelor Unite, Jimmy Carter (2002), activista pakistaneză Malala Yousafzai (2014), Uniunea Europeană (2012), Națiunile Unite și secretarul general de atunci, Kofi Anan (2001) și Maica Teresa (1979).
Premiul Nobel este unul dintre cele mai importante premii acordate la nivel mondial.
Premiile Nobel sunt acordate ca urmare a dorinței inventatorului suedez Alfred Nobel, iar prima decernare a acestor premii a avut loc în 1901.
Premiile Nobel sunt acordate pe categorii de activitate pentru acele persoane care „au adus cele mai mari beneficii umanității” în ultimele 12 luni.